LAGUNDI
An lagundi
(Shrub or five-leaved chaste tree) nag may sayantipiko nga ngaran nga Vitex
Negundo an usa sa 10 nga tanom pambulong nga ginkikilala san Kagawaran ng
Kalusugan (DOH – Department of Health) san Pilipinas. San pag-aram san Lagundi ini
an mayda chrysoplenol D, nga nagpapaginhawa san mga kusog ngan mayda naturalesa
nga anti-histamine. Mayda in liwat san isoorientin, casticin,
luteolin-7-0-glucoside, ngan labot pa san iba pa ginpupugngan liwat sin ang
paggawas san leukotriene, usa nga importante nga butang nga napugong san
pagkamay-ada hikab. An dahon, ugat, bukad ngan liso san Lagundi an kakikita-an
san pulos sa pambulong. Nahibaroan liwat nga an Lagundi an mayda pulos nga magin analagesic, ginpapareho
in sa mga bulong nga aspirin nga nakakabulig san sa pag-ayuda sa sakit san
gingabutan pala san tango.
Dahon
nga bulong sa:
- Hika, ubo, hiranat, trangkaso
Bukad
nga bulong sa:
- Pag-oro-oro, kolera, hiranat, sakit sa atay, panpakusog san
kasing-kasing
Liso
nga bulong sa:
- Panhubag san baba, sakit sa panit, ketong
Ugat nga
bulong sa:
- Waray katunawi san pagkaon, rayuma, uging sa tiyan, hubag
AN PROSESO:
1. Hugasan san maupay an dahon
san lagundi ngan tiros-tiroson san gudti.
2. 2 ka baso san tubig kumpara sa
1 ka baso san tiniros nga lagundi.
3. Pakaladkaran sa maluya nga
kalayo sa kaldero nga waray takop sa sulod san 15 minutos.
4. Pagkatapos haonon, saraon ngan
ibutang sa pitsel ngan papiniton.
PRESKRIPSIYON:
Sa Ubo ngan Hika - 1/3 san
baso, 2 ka beses sa us aka adlaw.
Hiranat - 1/3
san baso kada 4 ka oras.
Sugad man liwat nga proseso san sa bukad, liso ngan ugat, pakaladkaran liwat
pareho san dahon.
No comments:
Post a Comment