Saturday, October 15, 2016


LAGUNDI

An lagundi (Shrub or five-leaved chaste tree) nag may sayantipiko nga ngaran nga Vitex Negundo an usa sa 10 nga tanom pambulong nga ginkikilala san Kagawaran ng Kalusugan (DOH – Department of Health) san Pilipinas. San pag-aram san Lagundi ini an mayda chrysoplenol D, nga nagpapaginhawa san mga kusog ngan mayda naturalesa nga anti-histamine. Mayda in liwat san isoorientin, casticin, luteolin-7-0-glucoside, ngan labot pa san iba pa ginpupugngan liwat sin ang paggawas san leukotriene, usa nga importante nga butang nga napugong san pagkamay-ada hikab. An dahon, ugat, bukad ngan liso san Lagundi an kakikita-an san pulos sa pambulong. Nahibaroan liwat nga an Lagundi an mayda pulos nga magin analagesic, ginpapareho in sa mga bulong nga aspirin nga nakakabulig san sa pag-ayuda sa sakit san gingabutan pala san tango.

Dahon nga bulong sa:
- Hika, ubo, hiranat, trangkaso
Bukad nga bulong sa:
- Pag-oro-oro, kolera, hiranat, sakit sa atay, panpakusog san kasing-kasing
Liso nga bulong sa:
- Panhubag san baba, sakit sa panit, ketong
Ugat nga bulong sa:
- Waray katunawi san pagkaon, rayuma, uging sa tiyan, hubag

AN PROSESO:

1. Hugasan san maupay an dahon san lagundi ngan tiros-tiroson san gudti.
2. 2 ka baso san tubig kumpara sa 1 ka baso san tiniros nga lagundi.
3. Pakaladkaran sa maluya nga kalayo sa kaldero nga waray takop sa sulod san 15 minutos.
4. Pagkatapos haonon, saraon ngan ibutang sa pitsel ngan papiniton.

PRESKRIPSIYON:

Sa Ubo ngan Hika - 1/3 san baso, 2 ka beses sa us aka adlaw. 
Hiranat                  - 1/3 san baso kada 4 ka oras.

Sugad man liwat nga proseso san sa bukad, liso ngan ugat, pakaladkaran liwat pareho san dahon.

No comments:

Post a Comment